Dan mira (21. septembra)

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mira, 21. septembra, Globalna mreža i onlajn škola za održivi razvoj ENO (Environment online) organizuje akciju sadnje stabala, u cilju promovisanja mira u svijetu, životne sredine i održivog razvoja.

Evropski dan jezika (26. septembra)

Učenici svih razreda recitovali su i izvodili sadržaje na C-SBH, engleskom, italijanskom, romskom, albanskom, njemačkom, francuskom, ruskom i španskom jeziku. Prof. Madelaine Lawis iz Alabame, SAD održala je jednočasovnu radionicu sa učenicima VIII i IX razreda na temu Upotreba, porijeklo i izum novih rijeci u engleskom jeziku kao i Upotreba riječi iz engleskog jezika u crnogorskom jeziku, dok je nastavnica italijanskog jezika, Ana Mujovic, sa učenicima V razreda organizovala  jezičku radionicu na temu Italijanski jezik, jezik koji se voli (L’italiano, una lingua che si ama) Učenice VII-3 odjeljenja obilježile su ovaj datum izradom panoa na temu pomenute radionice.

Otvoreni dani nauke (10. oktobra)

Učenici IX razreda sa nastavnicom Marijom Keković posjetili su Laboratoriju u centru grada i učestvovali u mjerenju karbonskog otiska koji predstavlja zagađenje prirode koje proizvodimo našim svakodnevnim aktivnostima. Posjetili su Zelenu učionicu na Gorici gdje su se upoznali sa endemskim i reliktnim biljnim vrstama karakterističnim za brdo Gorica.

Učenici VIII razreda sa nastavnicom Tanjom Savović prisustvovali su radionicama i prezentaciji iz oblasti elektronike i robotike. Učenici VII i VIII razreda  sa nastavnicom Tanjom Radusinović su proveli „veče sa zvijezdama“ na brdu Gorica. Imali su priliku da kroz teleskope posmatraju Mars i Jupiter. Na UDG su prisustvovali fabrici znanja sa nastavnicom Stanom Janković a na trgu Sv. Petra Cetinjskog  sa nastavnicama Kosanom Odalović i Draganom Giljanović uživali su ljubitelji fotografije. Učenici osmog razreda sa nastavnicama Oliverom Grujić i Jelenom Lučić posjetili su Biotehnički institut. Prisustvovali i aktivno učestvovali u radionicama: DNK – baza podataka života na zemlji, Život sa zmijama-opasnost ili korist, Posmatrajte prirodu očima hemičara i Čudesni svijet ptica.Učenici II, III, IV i V razreda sa svojim učiteljima imali su priliku da odgledaju postavku Prirodnjačkog muzeja u galeriji „Art“, Vodena čarolija.

Dan sporta (13. oktobar)

Kroz igre spretnosti na poligonu za učenike I-V razreda i takmičenje u fudbalu, rukometu, odbojci i košarci za učenike VI- IX razreda u našoj školi obilježen je Dan sporta.

Dan borbe protiv siromaštva (17.oktobar)

Sprovedena je humanitarna akcija u saradnji sa Centrom za prava djeteta i Đačkog parlamenta. Učenici su donirali garderobu i školski pribor.

Konferencija Teen talk (5. novembra)

Predstavnici naše škole prisustvovali su konferenciji TeenTalk koju Biznis akademija Vijesti organizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i opštinskim Sekretarijatom za rad, mlade i socijalno staranje, a ove godine i pod pokroviteljstvom kompanije M-tel, sa ciljem da se sa akcentom na srednje stručno i dualno obrazovanje mladim ljudima približe i ogromne mogućnosti ovakvog sistema školovanja koje u skladu sa strukama, koje su kod nas zastupljene, jako rano nude mogućnost sticanja ekspertskih znanja i usmjeravanje ka konkretnim zanimanjima.

Radionica Zdravi stilovi života (9. novembra)

Studentkinje Medicinskog fakulteta održale su radionicu Zdravi stilovi života za učenike VIII razreda. Kroz edukativno predavanje, predočile su učenicima kako se pravilno hraniti, kako spriječiti pojavu gojaznosti, šta sve uzrokuju bolesti zavisnosti i koliko je, prije svega, važna fizička aktivnost i vođenje zdravih stilova života za njihov rast i razvoj.

Dječiji šahovski turnir  (15.decembra) 

Članovi šahovske sekcije naše škole koju vodi nastavnica Tatjanja Radusinović učestvovali su na dječijem šahovskom turniru ,,Matirajmo otpad“ koji je održan 15. decembra u Resursnom centru u Podgorici.

Radionica Vršnačko nasilje (20. novembra)

Povodom Međunarodnog dana djeteta predstavnici Uprave policije su organizovali radionicu za učenike VIII i IX razreda na temu Vršnjačko nasilje. Kako bi se vršnjačko nasilje svelo na što manji broj slučajeva, najbitnije je da djeca znaju da ga prepoznaju, ali i prijave.

Dan ljudskih prava (10. decembra)

Uz podršku nastavnice Kosane Odalović, učenici VIII razreda su, ispisanim porukama na balonima i narukvicama, skrenuli pažnju na ljudska prava i njihovo poštovanje.


Novogodišnji bazar (27.decembra)

Uz prigodan novogodišnji program, održan je Novogodišnji bazar.

Radionica  „Škola bez nasilja“ (8. februara)

Dobra saradnja Đačkih parlamenata naše  škole i škole ,,Božidar Vuković Podgoričanin“  se nastavlja i ove godine. Dana, 8. februara 2019. godine, članovi Đačkog parlamenta i grupa vršnjačkih edukatora iz ove, nama najbliže škole,  bili su gosti svojim kolegama u našoj školi. Učenici su razgovarali o realizaciji projekta ,,Škola bez nasilja“, o vrstama nasilja, prepoznavanju neželjenih ponašanja, iskustvima koja imaju. Kao rezultat ovog druženja, ugovorena je  saradnja i isplanirane akcije koje će se realizovati u narednom periodu.

Međunarodni dan maternjeg jezika  (21. februara)

Ovim povodom je našu školu posjetila poznata crnogorska književnica proze za djecu i odrasle Dragana Kršenković Brković. Učenici koji su nadareni za pisanu riječ, a polaznici su literarne i dramske sekcije, imali su čast da se druže sa književnicom i razmijene dragocjena iskustva.

 Sedmica Envirate (5. marta)

U okviru programa Eno tree planting day i višegodišnjeg učešća naše škole u aktivnostima koje ova mreža organizuje, organizovana je akcija sadnje drveta u dvorištu škole. Ekološka sekcija je odabrala sadnicu lipe pošto je programom zahtijevana sadnja autohtone vrste.

Svjetski dan poezije (21. mart)

U kulturno-umjetničkom programu gdje su simboličnim porukama djeca su ukazala na uvažavanje i poštovanje različitosti, učestvovali su i učenici OŠ ,,Božidar V. Podgoričanin“.

Cetinje jedna priča  (5-7. aprila)

Učenici VII razreda sa odjeljenjskim starješinama boravili su na Ivanovim Koritima okviru projekta Cetinje – jedna priča, gdj su imali priliku da se na zanimljiv i podsticajan način upoznaju sa kulturno-istorijskom baštinom Cetinja kao i sa nacionalnim parkovima Lovćen i Skadarsko jezero.

Dan nediskriminacije i Svjetski dan Roma (8. april)

Kroz radionice i izradu panoa na teme o stereotipima, predrasudama, dječijim pravima, diskriminaciji i vrstama invaliditeta, djeca su učila o prihvatanju i poštovanju različitosti. Predstavnici Đačkog parlamenta su u svakom odjeljenju održali predavanje o obilježavanju Dana Roma i podsjetili da je naša škola prepoznata po njegovanju multikulturalnosti, toleranciji i pružanju podrške svim učenicima.

Posjeta 14. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja (9. aprila)

Učenici VI, VII i VIII razreda imali su priliku i da prisustvuju predavanju na štandu Narodnog muzeja Crne Gore koji je upriličio izložbu Velikani crnogorske likovne umjetnosti.

Takmičenje u robotici First Lego Liga (13. aprila)

Na državnom takmičenju u robotici First Lego Liga pod nazivom Into the orbit tim naše škole pod imenom Alpha pack i njihova mentorka Marija Keković predstavili su školu na najbolji način i svojom kreativnošću privukli pažnju svih učesnika takmičenja.

Liga osnovnih škola u šahu (13. aprila)

U konačnom plasmanu ekipa naše škole osvojila je 2. mjesto. Školu su predstavljali David Cvetković, Agron Berišaj, Aleksa Mitrović i Balša Karadaglić. Mentorka šahistima je nastavnica Tatjana Radusinović.

Naši šahisti bili su uspješni i na šahovskom turniru Dječiji potez koji je održan u okviru Podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja u tržnom centru Delta City na kojem je Aleksa Mitrović osvojio zlatnu, a Savo Bailović srebrnu medalju.

Prva nagrada na likovnom konkursu ( 13. aprila)

U kategoriji od I do III razreda prvu nagradu osvojila je Emilija Labović, učenica I razreda i njena mentorka Miruna Maksimović na likovnom konkursu Mali likovni susreti u organizaciji Srednje likovne škole ,,Petar Lubarda“ sa Cetinja.

 Dječiji proljećnji vikend (20-21. aprila)

 Na jubilarnom, desetom  Dječjem proljećnom vikendu naša škola se predstavila programom koji su pripremili učenici IV razreda sa svojim učiteljima Željkom Kotlicom, Tamarom Janjić i Aleksandrom Kostić i nastavnikom muzičke kulture Srđanom Tmušićem.

Konferencija Nasilje je za slabije (23. aprila)

Nekoliko učenika IX razreda je sa profesoricom engleskog jezika Magdalenom Lazović prisustvovalo Konferenciji koju je Biznis akademija Vijesti uz podršku Ministarstva prosvjete organizovala na temu korišćenja interneta i društvenih mreža, i kako djeca sebe zaštite od eventualnog online nasilja.

Noć knjige (23. april)

Sa učenicima VI razreda održan je prigodan program pod nazivom ,,Od čitanja ljepše rastemo“, na temu života i rada Hansa Kristijana Andersena,  oplemenjen prisustvom glumca Sejfa Seferovića, koji je čitao djela pomenutog autora i vodio razgovor sa učenicima o značaju knjige i čitanja, nakon čega su djeca učestvovala u zanimljivim i edukativnim igrama i kvizu sa ciljem da se kod djece razvija kultura i vještine čitanja i razumijevanje pročitanog.

Energetski dani Podgorice (23.aprila)

U okviru manifestacije Energetski dani Podgorice pod sloganom ,,Čuvaj danas za sjutra“ održano je takmičenje osnovnih škola u crtanju po asfaltu, a našu školu su predstavili učenici V razreda sa učiteljicom Snežanom Đurišić.

Young Audience Award (3.maja)

U okviru Podgorica film festival, u saradnji sa Evropskom filmskom akademijom, uz podršku Crnogorske kinoteke i Filmskog centra Crne Gore našu školu predstavljalo je 11 učenika uz podršku Sanje Lazović, prof.engleskog jezika na trećem  Young Audience Award.
Između projekcije filmova, učenici su mogli da čatuju sa ostalim članovima žirija iz drugih zemalja kao i da razmjenjuju mišljenja u okviru organizovanih radionica i ,preko fejsbuk stranice, postavljaju pitanja režiserima filmova.

Dan škole (8.maja)

Obilježeno je pola vijeka postojanja naše škole i priređen je prigodan kulturno-umjetnički program sa učenicima. Otvorena je i Likovna izložba crnogorskih velikana, dok je likovnu postavku Narodni Muzej Crne Gore darovao Školi povodom pedesetog rođendana. Takođe je kreiran film o školi sa izjavama gradonačelnika  Podgorice i bivših učenika škole.

Podgorički Pazar (8.maja)

Kulturno-umjetničkim programom pod koordinacijom Srđana Tmušića, prof. muzičke kulture i Ljiljane Bogojević, nastavnice razredne nastave, naši učenici su se predstavili na Podgoričkom proljećnom pazaru na Trgu nezavisnosti.

Dani Marka Miljanova (9.maja)

U okviru Dana Marka Miljanova, hor i recitatori naše škole su se predstavili kulturno-umjetničkim programom na Medunu. Program su spremali Srđan Tmušić, prof. muzičke kulture i Ljiljana Bogojević, nastavnik razredne nastave sa učenicima.

Posjeta „Turističkoj pijaci“ (11. maja)

Učenici IX razreda naše škole sa svojim odjeljenjskim starješinama u okviru kampanje ,,Stručno je ključno!“ na Trgu nezavisnosti prisustvovali su promociji turističkog smjera u srednjim stručnim školama.

Prva nagrada na Opštinskom takmičenju recitatora (11. maja)

Na takmičenju recitatora koje je održano 11. maja u organizaciji Dječijeg saveza u velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović“, učestvovali su naši učenici Matija Milić (mentorka Kosana Odalović), u kategoriji od VI do IX razreda,i Danijela Lazović (mentorka Lidija Đukanović), u kategoriji od I do V razreda. Naša učenica Danijela Lazović osvojila je prvu nagradu.

Crna Gora u ritmu Evrope

Na ovom takmičenju koje je najveće dječje muzičko tamičenje u zemlji, namijenjeno djeci osnovnog i srednjoškolskog uzrasta, talentovanoj za pjevanje i ples, održano 1. Juna,  naša učenica Amina Selami sa ekipom koja je predstavljala Podgoricu osvojila je 1. mjesto i put u Izrael.

Školski maskenbal (11. maj)

Na školskom maskenbalu je prvu nagradu osvojila Anja Pravilović sa maskom Kruela de Vil, drugu nagradu je osvojio Danilo Ivančević sa maskom Limenko iz ,,Čarobnjaka iz Oza“, a treću nagradu dijele Aleksandar Nađ sa maskom Mumija i Daris Radončić sa maskom Strašilo iz ,,Čarobnjaka iz Oza“. Specijalna nagrada za masku Aligator dodijeljena je Stefanu Gazivodi.

Zlatna medalja na 5. Podgorica Open-u  (18 maja)

Na ovom međunarodnom turniru u sportskoj/olimpijskoj borbi (kyorugi) u najjačoj A klasi, koji je okupio 300 takmičara iz 29 klubova iz 7 država, Akademac je nastupio sa 12 takmičara i osvojili su 11 medalja, i naša učenica Jovana Laković koja je u kategoriji do 40kg osvojila zlatnu medalju. Pehari za naše uspješne sportiste!

Specijalna nagrada na Takmičenju u crtanju kineskih zmajeva (18.maja)

 Naša učenica Ivana Šarović dobitnica je specijalne nagrade na Takmičenju u crtanju kineskih zmajskih čamaca koje je organizovao Institut Konfučije.

Zajedno je uvijek ljepše (4. juna)

U proslavi Dana škole Resursnog centra za obrazovanje i osposobljavanje ,,1. jun“, učešće u programu uzeo je i hor naše škole predstavivši se numerama Jutros mi je ruža procvjetala i Još ne sviće rujna zora.

Čas o saobraćaju za prvake (10. juna)

NVO Dječiji edukativni centar ,,Pčelica“ u saradnji sa MUP-om sprovela je akciju Stoj, da ne bude poslije, joj! Učenicima I razreda pohađali su čas o saobraćaju. Učenici su, uz policajce, jedan školski čas zaustavljali vozače i provjeravali da li poštuju saobraćajna pravila. Vozačima koji nijesu poštovali neko pravilo izricali su ,,kazne“ limun, a one koji su poštovali pravila nagradili su jabukama.

Dan najboljih (11. juna)

Tim za nadarene učenike i Đački parlament pripremili su prigodan program kroz koji su predstavljeni najtalentovaniji učenici, pa smo uživali u nastupu hora i solista, recitatora, balerine kao i u umjetničkom plesu, ritmici, klavirskom nastupu učenica i zvucima gitare.
Direktorica Edita Šabotić uručila je nagrade ovogodišnjim dobitnicima Diplome Luča: Lani Gačević, Filipu Iveziću, Irini Vujošević, Vladani Dabović, Nini Vukčević, Mariji Popović, Andrei Aletić i Irini Vujošević koja je odabrana za ovogodišnjeg đaka generacije.
Program je upotpunjen radionicama koje su organizovane u okviru projekta Moje vrijednosti, moje vrline.

Učešće u takmičenju iz prve pomoći (25. juna)

Na prvenstvu Glavnog grada Podgorice u pružanju prve pomoći našu školu predstavile su dvije ekipe. Mentor učenicima bila je Jelena Lučić, profesorica biologije.